Social media recruitment: tips en tools

15-06-2011 | De snel groeiende populariteit van social media brengt nieuwe trends met zich mee op het gebied van solliciteren en recruitment. In dit webgids-artikel geeft P&O actueel een overzicht van de mogelijkheden en de verschillende tools.

Het ‘twilliciteren’, solliciteren via Twitter, bestond al een tijdje maar lijkt nu echt in zwang te komen. Een tweet met link naar LinkedIn en het CV maakt snelle (voor)selectie mogelijk. Slimme recruitment via social media kan werkgevers of recruiters tijd en geld besparen. Gaan social media de bestaande wervingskanalen zoals printmedia en jobboards verdringen? De huidige trends verdienen in elk geval een serieuze benadering. Een inventarisatie van de mogelijkheden.


Twilliciteren
Solliciteren in maximaal 140 tekens dwingt de baanzoeker tot een zeer kernachtige weergave van zijn motivatie. De sollicitant reageert direct op een vacature op Twitter of plaatst een open sollicitatie. Van belang is het gebruiken van de juiste keywords in de tekst, zodat de tweet ook gevonden kan worden. Twilliciteren kan natuurlijk ook zonder Twitter. Zo vraagt IT-detacheerder Neomax om sollicitaties van maximaal 140 tekens.
Twitter Twilliciteren
Neomax

Recruiten via Twitter

Plaats een vacature op Twitter, met eventueel een link naar de functie-omschrijving. Recruiters kunnen in Twitter kandidaten proberen te vinden met de geavanceerde zoekfunctie. Na het intikken van de juiste zoekwoorden verschijnt een lijstje kandidaten.
Twitter geavanceerd zoeken

Vacature-overzichten Twitter
Wie niet zelf op Twitter wil zoeken naar kandidaten of vacatures kan terecht op sites als Vacaturetweeter en Tweetjobs. Die bieden automatische overzichten van vacatures op Twitter. Dergelijke sites zijn voor banenzoekers natuurlijk handig, maar het is ook een extra free publicity platform voor de vacatures van werkgevers, recruiters en uitzenders.
Tweetjobs
Vacaturetweeter

Recruiten via LinkedIn

Geschikte kandidaten zijn in LinkedIn te vinden door de zoekfunctie (optie: advanced) te gebruiken met de juiste zoekwoorden. Werkzoekenden kunnen in hun profiel aangeven open te staan voor nieuwe banen. Om vindbaar te zijn dienen in het profiel ook weer de zoekwoorden te staan waarop de kandidaat gevonden wil worden.
LinkedIn advanced search
Vacatures linkedin

Overzicht met Tweetdeck
Of je nu werft of solliciteert, je zult graag overzicht willen houden op de reacties en tweets rond de vacatures die voor jou van belang zijn. Met behulp van Tweetdeck kun je op smartphone of desktop je social media-accounts in de gaten houden.
Tweetdeck

De Flex App
Speciaal voor de flexbranche komt binnenkort de Flex App beschikbaar, waarmee via de mobiele telefoon eenvoudig vacatures kunnen worden gedeeld via social media. Met de app kunnen flexwerken zich ook inschrijven bij uitzendbureaus, solliciteren en urendeclaraties verwerken. Met de GPS-functie kunnen nabijgelegen uitzendbureaus en hun vacatures geraadpleegd worden. De app is gebouwd door ModernMedia en CTBFlex en komt beschikbaar voor meerdere platforms. Uitzender Unique is de launching customer.
Flex App

Referral recruitment

Bij Referral recruitment worden voor werving de netwerken van de eigen medewerkers ingezet. Een bedrijf als Philips ziet referral als een van de meest effectieve manieren van werven. Ook het recruitmentteam van VUmc is enthousiast: meer en ook moeilijke vacatures werden vervuld met bovendien een flinke besparing op de wervingskosten.Er bestaan ook referral tools, websites die als doel hebben om de contacten uit social media te koppelen aan vacatures. Een goede tool voor de Nederlandse markt is er nog niet.

Per webcam
Per webcam een (eerste) sollicitatiegesprek voeren kan met cammio. Werkgever en werkzoekende zien en spreken elkaar op een voor hen handige tijd en zonder reistijd. Behalve een live gesprek kunnen kandidaten eventueel ook antwoorden geven op vooraf door de werkgever opgenomen vragen.
Cammio.me

Smartphone apps

Voor de iPhone en andere smartphones zijn diverse apps beschikbaar om vacatures te bekijken en te solliciteren. Ondermeer met behulp van de GPS-functie van de smartphone kunnen vacatures in de buurt worden bekeken. De Amsterdamse recruiter SRES was een van de eerste in Nederland met een vacature-app.
iTunes app store
SRES

Onderzoek social media recruitment

David Molenaar van de Universiteit Twente doet onderzoek naar de wijze waarop mensen social media inzetten om een baan te vinden, en hoe recruiters en werkgevers daar mee omgaan. Molenaar heeft een vragenlijst online gezet. Hoe meer recruiters meedoen, hoe beter het is voor het onderzoek, zegt hij. De lijst kan nog tot half juni worden ingevuld, eind juni zijn de resultaten bekend.

Vragenlijst

Bron; P&O Actueel